onsdag 9 maj 2012

Inte lätt med toalett

När man har ett litet synfält är det naturligtvis svårt att orientera sig. Men det är inte de stora miljöerna som är svårast utan de små trånga. Som tex en flygplanstoalett. På en sträckt hands avstånd så är mitt synfält ungefär som två händers storlek. Eller om jag på mina glasögon klistrar på två cirklar med diameter 0,5 så täcks hela mitt synfält. Så saker nära mig ser jag väldigt lite av. I ett trångt flygplan är den första svårigheten att hitta dörren. Jag får fumla och putta lite nonchalant på väggarn, ofta är det ju vikdörrar som viker sig inåt. Toalettsitsen hittar jag, men pappersrullen, kranen, papperskorgen och servetter kan jag ofta inte med synen lokalisera. Utan jag vevar med armarna. De slår ju alltid emot något. 

En annan svårighet med offentliga toaletter är att de ofta är okända, jag har aldrig varit där, de är vita. Väldigt vita. De har inga fönster. Jag kan lätta tappa orienteringen. Efter att rusat in på en toalett kan jag ofta stå en stund för spana in vart vaskarna är. Sen kommer det svåraste. Att hitta ut. Det är vinklade väggar, trånga gångar och jag får ofta använda mitt minne. Svängde jag vänster eller höger när jag kom  in? Vitt vitt vitt. Jag kan lätt rycka upp en ny toalettdörr i tron att den leder ut. 

Värsta toa minnet? Hände nu i förrgår. Trött snubblar jag in klocka tolv på natten på ett hotellrum i Tyskland. Jag fumlar omkring trött, packar upp öronproppar och dator. Sen sjunker jag ner på toalettstolen. Suckar djupt. Njuter av lugn och ro. Då ser jag till min förvåning ytterligare en toalettstol till vänster. Hm, vad konstiga tyskar är tänker jag. Tycker de att det är mysigt att sitta tillsammans? Ja, varför inte. Utanför  Jönköping finns ett IKEA som har en stor och en liten toalettstol bredvid varandra på en toa. Den tyckte min dotter om kontemplerar jag. Det blir efter ett tag dags att torka sig. Men ack, dessa tyskar. Varför har de satt toapappret där borta? Funktionell design är nog inget för tyskar fnyser jag. Eller så är de kanske generellt rätt stora funderar jag. Jag ställer mig upp. Letar efter knoppen för att spola. 
Tar ett steg tillbaka. 
Ler trött.
Konstaterar lugnt att jag skitit i en bidé i Bayreuth.  
 

1 kommentar: