tisdag 21 augusti 2012

Men hur ser du egentligen?

En vanlig fråga som jag får. Men frågan ställde jag även till mig själv. Det var väl den som gjorde att jag uppsökte läkare hösten 2007. 

- Anette har precis gjort Goldmanns synfältsundersökning, säger ögonläkaren till sjuksköterskan, så nu så ska hon...
Läkaren dröjer, diskret flippar hon upp resultatet från synfältsundersökningen och fortsätter, 
- .., jo så nu ska hon ha droppar i ögonen, så ...vi kan...., 
Sjuksköterskan slänger en hastig blick på resultatet, läkaren lägger snabbt ihop papprena. Deras ögon möts. Sjuksköterskan vänder sig till mig, 
- Nå, Anette då ska vi fortsätta till mitt rum, vill du hålla i en hand här, säger hon och viftar tydligt med en krokarm. 

Hålla-i-arm! tänker jag. För 10 minuter sedan var jag fullkomligt seende innan den där Mr Goldmann kom och blandade sig i. 

Goldmanns synfältsundersökning består av att man sitter med huvudet i ett halvt klot och stirrar med ena ögat på en fläck rakt fram. Det andra ögat är förtäckt. Då man fäst blicken rakt fram, kommer en liten ljuspunkt åkandes utifrån periferin in mot centrum. Det är sköterskan på andra sidan klotet som styr ljuspunkten. Så fort man upptäcker ljuspunkten i periferin så ska man trycka på en ljudknapp. Sköterskan antecknar då. Man kan variera ljusstyrkan och storleken på punkten. Så här såg resultatet ut 10 oktober 2007. 

Vad säger då denna blid? Jag är ingen expert alls på detta. (Ni som kan får gärna fylla i). Först kan man konstatera att det finns olika kurvor här beroende på ljusstyrka/storlek. En normal seende person får EN kurva oavsett styrka/storlek och den är så där 70-90 grader runt om. Nu tar vi och zoomar in....på mitt lilla ögas bravader. 

Den fyllda ovalen till vänster är den gula fläcken. Där ser ingen av oss något. I mitten finns några kryss och en liten cirkel. Det är var jag ser med ljuspunkten enligt I/3. Ingen aning vad det står för. Men jag tror det är en mindre och svagare lysande punkt. V/4 är lite större och starkare lysande punkt. Tja, jaha...så 2007 såg jag "så här" med vänster öga. Höger ungefär lika. Runt 20 grader typ fast ..halvt. Nu består ju inte vardagen direkt av att springa omkring och se ljuspunkter komma och fara...så vad säger detta egentligen?


Jag ville på något sätt begripa hur jag såg. Eller kanske upptäcka att allt bara var ett misstag. Men kurvorna säger egentligen inte så mycket. Eller så säger de allt. På ett overkligt sätt. Oavsett så kan man studera förändring. Intressant fenomen smackar matematikern i mig. Så här kommer en jämförelse mellan 2007 och 2011. Då är frågan, är det en exponentiell eller linjär förändring, undrar matematikläraren i mig...

...medan resten av mig ständigt undrar: Hur ser jag egentligen? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar